Despre parfum, de la petala de iasomie
noiembrie 6, 2018Un parfum de 6800 de dolari: Lacrimile Tebei
noiembrie 23, 2018Cine-și câștigă existența mirosind a parfum și făcând parfumuri… are parte de-o invidie la nivel maxim! Sau poate admirație!? E greu de definit sentimentele pe care le încearcă un admirator de acest gen, poate că în cineva se va naște ambiția de a deveni parfumier… Ei, dar cum să devii parfumier? Aceasta este o calitate rezervată geniilor, celor care sunt super-talente, francezilor și italienilor, afemeiaților, etc.
Este așa de greu să devii parfumier și să trăiești toată viața mirosind a parfum și vorbind despre parfumuri? Vă asigurăm că nu este greu, aproape oricine poate obține o astfel de calificare care, să fim sinceri, dacă ești bărbat îți va deschide inima aproape oricărei femei, iar dacă ești femeie te va putea face independentă. Ei, am spus bime, nu chiar oricine poate fi parfumier. Să vedem de ce calități ai nevoie ca să devii așa ceva.
CV-uri cu diplome de la Grasse
Iată un extras dintr-un fel de CV, o scurtă prezentare a unei somități în lumea parfumurilor din România: „am abordat și domeniul parfumurilor urmând un curs de specializare în Franta, în orașul denumit Mecca Parfumurilor – Grasse”. Nu este importantă persoana, de remarcat însă că atunci când spui că te-ai perfecționat la Grase, automat ai devenit cineva. Automat ai crescut în ochii oamenilor.
Să fii cineva, dacă ne referim la produsul comercial „parfum”, înseamnă că ai autoritate în acest domeniu. Că oamenii se vor uita la tine ca la un guru al mirosurilor, că-ți vor sorbi cuvintele și sfaturile pline de înțelepciune. Așadar, pentru asta ai nevoie de o calificare de la Grasse, nu la Mecca Parfumurilor, sensul de Mecca este absolut nepotrivit, ci la Grasse capitala mondială a parfumurilor. De văzut în acest sens și postarea noastră anterioară, respectiv Despre parfum, de la petala de iasomie.
Grasse trebuie privit ca pe ceva primordial în acest domeniu, locul unde s-a născut industria de parfumuri. Cam la fel ca Bologna în domeniul universităților și Silicon Valley în computere. Căci Mecca este valabil doar pentru musulmani, nu pentru civilizație în ansamblul ei. Iar când vorbim despre institut de parfumuri ar trebui să fim destul de atenți, să mai avem și ceva cultură generală, căci la Grasse sunt câteva institute de acest fel, fiecare având însă o altă denumire. Unde mai pui că noțiunea a fost luată în derâdere pe aiurea, chiar și egiptenii făcându-și institute de parfumuri unde și când au chef. (Vezi: Parfum și istorie. Egiptul și institutele sale)
Cea mai ieftină „calificare de parfumier”
Ca să obții o calificare, atestat sau cum doriți să spuneți ai nevoie de minim 6.000 de euro, după estimările noastre. Deși, în fond, nu este chiar o calificare, adică nu o recunoaște Ministerul Muncii, nu te poți angaja exclusiv în baza acesteia dar îți oferă marele avantaj să poți spune: sunt parfumier, am fost instruit la Grasse!
Calificarea despre care vorbim se obține cam în felul următor. Se plătește o taxă de înscriere la o „Școala de vară” de la Grasse Institute of Perfumery (GIP) în valoare de 2.300 de euro. Astfel ți se rezervă un loc la una dintre cele șase sesiuni. O sesiune a acestei școli durează două săptămâni și au loc din iunie până spre sfârșitul lui septembrie.
După ce se achită taxa veți primi un loc în sălile de curs și o listă cu hotelurile sau pensiunile unde vă veți putea caza cât timp studiați parfumeria. Pe transport, cazare, și masă se va duce diferența de bani până la 6.000 de euro. Asta dacă sunteți o persoană cumpătată.
Cursanților le sunt prezentate diverse metode de prepararea a parfumurilor, valorificare și testare, materii prime, etc. După absolvire veți primi un certificat care vă va deschide larg porțile parfumierilor celebri din România.
Mai există o variantă de cea mai ieftină școlarizare în parfumuri care costă doar 1.700 de euro plus cazare, masă, ș.c.l. Aceasta însă se desfășoară pe durata unei singure săptămâni și are loc la Forcualquier, la vreo 120 de km distanță. Dar nu are a face, este organizată de GIP și ca atare valorează ceva. Pe certificatul de absolvire scrie Institutul de Parfumuri de la Grasse, asta e tot ce contează pentru cineva din România.
Vă atragem atenția însă că pentru a prinde un loc la această școală de vară va trebui să vă agitați puțin, este un curs foarte apreciat și foarte solicitat. Se desfășoară doar în iunie și iulie. Aici, la Forcalquier, se pune accent pe dezvoltarea și perfecționarea mirosului, pe cum să-ți folosești acest simț pentru a deosebi un parfum de altul.
Ce faci cu diploma de la Grasse
În mod sigur nu vrem să luăm în râs meseria de parfumier. Însă școala de vară prezentată mai sus pare a fi pregătirea cea mai comună a celor care trăiesc din parfumuri. Adică se ocupă cu mirositul, dau sentințe sau fabrică „un parfum cu totul original”.
Înainte de a vă da sugestii ce să faceți cu certificatul obținut la Grasse să concluzionăm. Pentru a deveni parfumier trebuie să aveți câteva mii de euro, să știi limba engleză și să ai un dram de școală făcută pe bune, adică să pricepi despre ce este vorba în cursul la care te duci. Apoi, fără îndoială că ai nevoie de un oarecare spirit antreprenorial, să poți mirosi cum valorifici cunoștințele despre parfum.
Presupunând că ați ajuns până aici înseamnă că aveți calitățile de mai sus. Ați putea de exemplu să vă deschideți un blog și să povestiți muritorilor de rând cum se face un parfum. Să creați unul sau două sau trei, evident cu notă originală și livrate personal fiecărui client. Ați putea să dați o mie de sfaturi despre cum să ne dăm cu parfum. Și, esența educației dvs ar fi să scrieți o carte despre cum se face un parfum pentru bărbați și cum pentru femei.
Sau poți deschide un magazin de parfumuri. Online sau clasic și pe firma de afară să pui o notă că ai terminat la Grasse…
România este din ce în ce mai mult o piață foarte permeabilă la acest tip de afaceri. Pentru că acesta este adevărul: să fabrici, să vinzi parfumuri ca și să vorbești despre ele, toate sunt afaceri. Care însă vă plac la nebunie, să le mirosiți și să le faceți cadou…