Parfum și parfumier, cum te califici…
noiembrie 12, 2018Cel mai bun parfum și întâmplarea
decembrie 8, 2018De fapt, ca să fim corecți până la sfârșit, acest parfum se numește „Lacrimile sfinte ale Tebei” (Les Larmes Sacrees de Thebes). Așa cum am reiese deja din titlu, este un parfum din dintre cele mai scumpe, considerat al doilea din lume din acest punct de vedere. De ce este așa de scump!? Vom intra în detalii în rândurile de mai jos, va trebui însă să ne fie permisă observația că nu are importanță dacă prețul este mare sau mic. Atât timp cât o marfă există și se fabrică, înseamnă că există cerere.
Evident, mai există și situații rarisime, când întâi se face marfa și apoi se caută cumpărătorii. Acestea sunt însă excepții, valabile acum o sută de ani. Economia modernă, inclusiv cea producătoare de parfumuri, se aliniază la cutumele de marketing actual. Adică nu se face un produs nou fără studii de impact. Ori, în acest caz, dacă există un parfum la acest preț, înseamnă că cineva și-a făcut niște calcule și a ajuns la concluzia că merită.
De ce este așa de scump? Din cauza ambalajului. În domeniul acesta al industriei de parfumuri prețurile sunt în permanentă mișcare, adică azi este unul cel mai scump parfum din lume, mâine altul, cam așa stau lucurile. În articolul „Un parfum doar pentru tine…” vă informam despre „Clive Christian’s Imperial Majesty ” că are prețul de 215.000 de dolari, și că este cel mai scump din lume. A fost. Acum cel mai scump din lume costă un milion de dolari sticla. Desigur, nu-și închipuie nimeni că parfumul în sine costă atât. Tot de ambalaj e vorba. Vom reveni asupra celui mai scump.
Arome egiptene și mai mult decât atât
Parfumul „Lacrimile sfinte ale Tebei”este creat de Christine Nagel în colaborare cu cei de la Baccarat. Greu de spus care sunt condițiile de colaborare dintre creatoare și compania producătoare de cristaluri de lux și ce este primordial în relația lor. La urma urmei contează doar parfumul, sticla de cristal și prețul de vânzare.
Christine Nagel, o chimistă elvețiancă, a realizat acest parfum inspirându-se din rețetele Egiptului antic. „Lacrimile sfinte ale Tebei” au miros de mir, iasomie, mușcată, chihlimbar busuioc și mosc precum și a lemn de santal. Singurul element care nu pare a fi chiar din cultura originală a egiptenilor este uleiul esențial de ylang-ylang. Această floare este originară din sudul Asiei.
Celebra ylang-ylang (în Filipine aceasta înseamnă floarea-florilor) a pus bazele unei industrii de parfumuri abia în a doua jumătate a secolului XIX. Deci, nu prea avea cum să fie folosită în Egiptul antic, dar nu e treaba noastră, știe mai bine Christine Nagel. Și credem că cine cumpără „Lacrimile sfinte ale Tebei” nu se prea sinchisește de acest aspect.
Cristale și parfumuri
Probabil că rețeta financiară este asigurată de combinația dintre cristale și manoperă de excepție cu parfumuri de calitate. Sticla de la „Lacrimile sfinte ale Tebei” are forma de piramidă și este un cristal Baccarat fabricat în ediție limitată. În interior se află un săculeț cu diamante, acestea menținând mirosul și prospețimea intactă.
Să nu uităm și cristalul de ametist din partea superioară. Parfumul nu-l veți găsi în vreo parfumerie obișnuită din România. Cel mai sigur la Paris, Geneva sau chiar de la Londra, de la renumitul Harrods, etajul șase, salonul de parfumuri.
Așadar o combinație mortală pentru buzunarele celor care trebuie sau vor să facă astfel de cadouri. Scumpe hobby-uri au unele femei!