Lichenii, contradicțiile și parfumurile JFenzi

Lichenii atribuie acelui parfum în care intră o senzație de pădure, de pământ proaspăt, de lemn. De umezeală și prospețime. Lichenii sunt, spun mulți parfumieri, un ceva esențial în industria parfumurilor. Este greu de închipuit un parfum din clasa chypre sau fougere (ferigă) fără să conțină licheni. Lichenii sunt de neînchipuit în parfumurile cu aluzie lemnoasă.

De cele mai multe ori sunt folosiți pe post de fixativ. Ei leagă între ele miresmele de cedru, de stejar, pin, în general fac parte dintre acele parfumuri lemnoase. Prelungesc puterea unui parfum. Au un rol deosebit de complex, deși sunt printre cele mai simple plante.

Organisme unicelulare, vechi și aromate

„Evernia prunastri” sau lichenul de prun, este printre primele plante despre care se învață la școală, la ora de biologie, lichenii au o construcție celulară printre cele mai simple. Sunt plante care rezultă din combinația unei ciuperci (ascomicetă) cu o algă verde sau albastră. Rezultatul este ceva incredibil, total diferit față de simbioza celor douăorganisme care i-au dat naștere.

Lichenii nu au organe, la fel ca celelalte plante. Corpul lor este de fapt un tal, un fel de pat, aproximativ ca un burete sau ca un mușchi. De fapt, lichenii mai sunt cunoscuți și sub denumirea de mușchi de stejar.

Sunt deci un fel de organisme unicelulare care trăiesc pe diferite suporturi. De la substratul stâncos la scoarța copacilor. Lichenii au culori de la galben, la roșcat sau verde. Sunt un deliciu estetic mai ales în ultima perioadă, când au apărut mode de tablouri din licheni, elemente decorative cu licheni, culturi chiar.

În general, lichenii trăiesc în condițiile tundrei, spre cercul polar dar și mai jos, în pădurile din centrul Europei.

Așadar, un parfum cu licheni va fi ceva neapărat proaspăt, reavăn, cu dâre umede și răcoroase.


Restricții care obligă la substituți

Marea paradigmă a lichenilor este o ciudățenie. Deși sunt de nelipsit din parfumurile cu sugestia de pădure, cum spuneam mai sus, lichenul a fost trecut pe lista ingredientelor care trebuie folosite limitat. Pentru că este considerat un puternic sensibilizator care are chiar o acțiune iritantă peste un anumit dozaj. Astfel, IFRA, asociația care reprezintă atât interesele parfumierilor cât și pe cele ale consumatorilor de parfumuri, a reușit să impună norme care limitează ponderea de lichen într-un produs la maim 0.1%.

Există chiar discuții serioase asupra pagubelor pe care le provoacă restricția lichenilor industriei franceze de parfumuri de la Grasse. Vezi WILL A BAN ON OAKMOSS KILL THE FRENCH PERFUME INDUSTRY?

Din 2001 de când interdicțiile au devenit literă de lege industria de parfumuri s-a străduit să găsească o metodă de a evita restricțiile. Au fost depuse eforturi semnificative de a s înlocui lichenii din compozițiile unor parfumuri clasice. Anumite rețete au suferit schimbări de componență, în sensul că lichenii au fost înlocuiți cu vetiver și patchouli.

Alte case de parfumuri utilizează compuși ai chimiei sintetice. Sau se folosesc formule chimice de sinteză care să sugereze mușchi de pădure și de lemn.

Cei de la Guerlains însă, au reușit să sintetizeze din lichen o altă moleculă. Una care să ocolească prevederile IFRA. Aceste inovații le-au permis păstrarea aproape identică a rețetelor de la parfumul Mitsouko, pentru femei. Sau Parure, de exemplu.

În ceea ce ne privește, noi, cei de la JFenzi, avem câteva parfumuri cu note puternice de mușchi de stejar. Cu cedru, pin… Vă invităm să le cumpărați!