Publicat pe

Parfumul de zambile. JFenzi și Hyacinth

parfum zambile

Parfumul Le Chel Chere de la JFenzi aduce cu sine un miros de zambile ușor de deosebit, alături de citrice și piper roz. Iar, apoi, ca note de mijloc sunt irisul și iasomia. Și, în final patchouli și vanile. Le Chel Chere este un parfum care se remarcă, la fel ca florile cel compun. Zambila este prima. E vremea ei, acum, primăvară, putem să-i simțim parfumul intens în piețe și florării. La standurile unde se vând cadouri.

E vremea ei, a zambilei. O colecție de culori și (aproape) același miros pe care nu-l poți confundași pe care-l asociem cu mărțișorul. Cu buchete pentru învățătoare, cu o floare pentru colega de bancă. Parfumul de zambile este pentru acum, pentru primăvară, iar apoi să ne-amintim de ea…

Nașterea Iacintului

Zambila are origini mitologice. Numele ei științific, Hyacinthus orientalis, provine de la asocierea cu un personaj din mitologia greacă. (Veți observa în continuare că există variațiuni ale acestui nume.) Hyacinth a fost un prinț spartan de o frumusețe tulburătoare și care s-a îndrăgostit de Apollo. Așa este și ținut minte de iubitorii esențialului ce rezultă din mitologie: Hyacinth, primul bărbat îndrăgostit de un alt bărbat. În concret, de masculinitatea zeului Apollo.

Legenda spune că Hyacinth a murit lovit cu discul la o întrecere sportivă cu Apollo. Moartea i-a fost provocată, din greșeală, chiar de către discul celui pe care-l iubea atât de mult. Legenda spune că Apollo l-a plâns enorm, nereușind să-l învie. Din sângele lui Hyacinth au crescut zambilele. Parfumul lor, greu, precum și esența florii de zambile trădează toxicitatea.

Floarea are un parfum pătrunzător, dar nu puteți dormi cu ea în cameră.

Zambila și-a dat numele peste timp, bărbații au devenit Iacint sau Giacinto. Înseamnă frumos, putere de caracter, frumusețe a sufletului, după cum aflăm din calendarul romano-catolic despre Sfântul Iacint. Există și numele Iacinta sau Iachint.

Hiacint mai este și o piatră semiprețioasă de culoare roșie-portocalie, uneori sângerie. Este preferată de musulmani la decorațiunile interioare.

Floarea se înmulțește prin bulbi. Așa cum bănuiți, cel puțin în Europa, cam toate florile cu bulbi au fost și (unele) încă mai sunt supremația Olandei.

Mirosuri scumpe

Merită să încercați parfumurile pentru femei de la JFenzi, cum v-am recomandat mai sus. Vă facem totuși, o listă cu alte parfumuri bune.  Doar câteva, cele care ni se par a fi deosebite:

  • Cristalle de la Chanel o apă de parfumde la marii parfumieri ai lumii…
  • Grand Amour de la Casa Goutal Paris
  • Aqua di Gioia pentru femei, de la Armani
parfum zambile
Parfum de zambile pentru bărbați

Supliment de flori, parfum și codul culorilor

Zambila, floarea, are mai multe culori. Dacă ne gândim să facem cadou un parfum și vrem să-l asociem cu un buchet de zambile, poate că n-ar strica să reamintim codul culorilor. Cu siguranță, dacă vom căuta, vom mai găsi persoane care nu-l știu. Așadar, valabil nu doar pentru parfumul de Hyacinthus orientalis, ci pentru orice cadou cu flori.

  • Culoarea violet se folosește atunci când conștientizezi o greșeală comisă. Când îți ceri iertare. Dacă în lumea asta sunt mult mai puține flori violet, decât cele roșii, de exemplu, asta nu înseamnă că noi, ca ființe, greșim mai puțin.
  • Galbenul, când este folosit la flori, ar însemna că se observă meritele, se recunoaște iscusința în ceva a celui sau celei căreia îi dăruim flori galbene. Nu e mai puțin adevărat, sau poate chiar mai adevărat, ca să glumim puțin, galbenul are și semnificații mai prozaice. Dăm flori galbene când vrem să ne exprimăm gelozia. Poate ranchiuna. Când suntem invidioși…
  • Albul înseamnă puritate și prietenie. Vrem să transmitem încredere și seriozitate.
  • Rozul înseamnă delicatețe, vrem să transmitem voioșie, tinerețe, iubire.
  • Albastrul… este mister! O reuniune complexă de gânduri fabuloase. Cine primește o floare albastră ar trebui să înțeleagă că celălalt vede ceva deosebit de rafinat. Că e de lucru la a interpreta gestul. Că are un sens pe care cel care oferă floarea albastră îl vrea descifrat mai greu. Poate este o invitație, poate… un alt mister, mai mare și mai pătrunzător.
  • Roșul… nu mai discutăm!

Așadar, florile de zambilă, parfumul, Hyacinth… cadouri de primăvară și trezire la viață.