Cum alegi un parfum pentru cadou
octombrie 14, 2019Parfumurile de la granița sexualității
octombrie 29, 2019Închipuiți-vă că vă întoarceți în timp, la Veneția, iar de dvs. se apropie o femeie, care aproape că vă bagă sânii sub nas. Un miros de parfum amețitor. Un parfum care simțiți că vă scoate din minți și vă crește adrenalina. Sunteți gata să lăsați totul baltă și să o urmați pe femeie. Ați ajuns în industria sexului timpuriu, dacă putem să-i spunem așa, o industrie care, la fel ca și cea de astăzi se bazează mult pe parfum.
Dacă sunteți femeie și vă întâlniți cu un Casanova și cedați tentației unei spume de ciocolată, veți avea parte de același parfum. Dincolo de mirosul desertului, veți simți un parfum care vă înfierbântă. Este vorba de parfumul de ambră gri.
→ De la JFenzi Apă de parfum ambră DCNA, pentru femei, 100ml
→ de la JFenzi Apă de parfum Victorious, (cu ambră) pentru bărbați, 100 ml
Ambergris și sexul
În Europa secolelor XVII-XIX, ambra gri era considerată unul dintre cele mai puternice afrodisiace. Un parfum care trebuia să te dea gata încă de la început. Cercetările medicale au stabilit ulterior că, într-adevăr, ambra gri conține o substanță care stimulează creșterea nivelului de testosteron. Vezi Efectele ambrei gri asupra nivelului hormonal sexual.
Parfumul de ambră gri era folosit de curtezane și cuceritori deopotrivă. Femeile, care doreau să-și înenuncheze mai ușor admiratorii își parfumau zonele intime sau cele mai expuse vederii, acelea care trebuiau „să termine” inamicul și să-l facă dependent de farmecele ei.
Ca o paranteză, chopinele venețiene, acele tălpi înalte purtate de curtezanele timpului, își pierduseră scopul inițial pentru care au fost create, să le ajute pe femei să meargă peste bălți și noroaie. De ce credeți că deveniseră specifice curtezanelor!? Tocmai pentru că erau folosite în a le aduce sânii sub nasul clientului, niște sâni parfumați din plin cu parfum de ambră gri, așa cum spus, unul dintre cele mai puternice afrodisiace.
Femeile „preocupate de subiect” purtau mereu acest parfum în mici recipiente din fildeș prevăzut cu găurele pentru a putea ieși mirosul. Iar bărbații? Eh, ei nu mai au nevoie de trucuri pentru a răspândi parfumul. Și, la urma urmei, ei au banii în primul rând!
Ce este ambra gri?
Unii îi mai spun și spermanțet, deși nu este același lucru. Ambra gri este de fapt o secreție de balenă, a cașalotului mai precis. Provine din intestinele acestuia și este un fel de substanță cerată. Cașalotul, mare consumator de crustacee și animale marine care au părți ascuțite, ciocuri sau clești, își protejează stomacul și intestinele cu această pastă. Astfel, părțile osoase care nu pot fi digerate nu-i vor străpunge mucoasa aparatului digestiv.
Din când în când, balenele elimină această materie, prin regurgitare sau prin orificiul anal. Ambra ajunge de cele mai multe ori la mal, pe plajă. I se spunea ambra gri pentru că inițial era culeasă cam din aceleași locuri de unde se recoltau chihlimbarele.
Ambra sau chihlimbarul nu sunt totuna cu ambra gri. Chihlimbarul este de fapt o piatră semiprețioasă cu origine organică. I se mai spune chiar și „ambra galbenă”, de unde provine și confuzia că ar fi oarecum similare. Chihlimbarul este de fapt o rășină solidificată. Și revenind, spermanțetul era într-adevăr o ceară și provenea de la balenă. Acest cetaceu a fost intens vânat până la începutul-mijlocul secolului XX.
Valoarea unui parfum de tip „ambergris”
Ambergris, ambre gris, ambra gri, același lucru exprimat în mai multe limbi, are o valoare extrem de ridicată. Poate în primul rând pentru că balenele nu mai sunt vânate din motive ecologice. Doar Japonia mai aprobă, din când în când, vânătoarea unui număr oarecare de balene, reușind să stârnească revolta ecologiștilor. Japonia nu a aderat la Convenția Internațională a vânării balenelor din 1956.
Așadar, sub protecția legilor internaționale, balenele nu mai sunt vânate iar valoarea lor pentru industria cosmetică a crescut exponențial. Din când în când, la mal sau în apropierea coastelor, ajunge câte un „bolovan” de ambră gri, ceea ce-l face fericit pe cel care găsește. Sau pescarii mai scot în năvod ambra gri.
Prețul variază undeva pe la 30-40 de mii de euro pe kilogram. Atunci când cineva găsește o bucată de ambră gri și face publică întâmplarea, ziarele scriu despre el de parcă ar fi câștigat la loterie premiul cel mare. Există chiar și un site dedicat căutătorilor de ambră gri, care-i învață cum să o deosebescă de pietrele obișnuite, unde s-ar putea să găsească, etc. Ceea ce înseamnă că a devenit un hobby foarte bănos. Ceva de genul căutătorilor de trufe dar la o scară mult mai mare.
Citiți un articol cu cei mai norocoși care au găsit ambra gri.
Substitutele de ambră gri, plante și sinteza chimică
Ori, în aceste condiții, credeți că veți mai reuși să cumpărați un parfum de ambră gri? La prețuri convenabile? Industria farmaceutică a trecut la componente de proveniență din sinteza chimică. Se spune că industria farmaceutică folosește în mod obișnuit peste 3000 de ingrediente. Unele „nasuri” spun că un parfum are câteva zeci – o sută de elemente componente.
Cel mai probabil însă este că o rețetă de parfum are cel mult 20 de elemente. Greu de spus, doar parfumierii știu foarte bine, dar ei nu-și vor dezvălui rețetele de succes.
Pentru a produce totuși parfum de ambră la prețuri cu care să se și vândă, nu să stea în seiful din dormitor, s-a trecut și la folosirea unor elemente substitute. Respectiv ambra chimică (white musk) și ambra din semințele unei plante – ambrette.
→ Cele mai scumpe parfumuri din lume; unele conțin și ambergris
Libidoul; chimic sau natural?
Vorbind despre esența unui parfum, vă spuneam în articolele noastre anterioare că în medicină nu este important faptul că o anumită moleculă provine de la un animal sau dintr-un laborator chimic. Irelevant, atât timp cât primează efectul terapeutic. Celulei responsabile cu declanșarea în corpul nostru a unui proces de apărare a organismului îi este absolut indiferent de unde vine stimulul. De la o o petală de trandafir autentic sau de la elementul chimic de sinteză numit geraniol…
Pe baza aceluiași raționament, dacă eliminăm durerile cu mirosul de trandafir, (cum spuneam în articolul „Parfumul de trandafir. Eliminarea durerilor”) de ce nu ne-am impresiona partenerul cu un parfum de ambră!? Nu neapărat cu ambră autentică, am dat prețurile materiei prime mai sus, ci cu ambră de proveniență chimică sau vegetală.
Chimia de sinteză se străduiește (și chiar reușește) să extragă molecula „responsabilă” pentru ambră. Și, fiți siguri, efectul este pe undeva avelași la un preț de câteva zeci de ori mai mic.