Parfum cu note de lychee si patchouli

Patchouli și lychee, combinație de hippie și fatalitate

„Lettre Noir” este unul dintre cele mai bune parfumuri orientale. Este reprezentat și în magazinul online de la JFenzi, îl puteți vedea și cumpăra de aici, din secțiunea de parfumuri pentru femei. Este un parfum care scoate în evidență, printre altele, așa-numitele plante lycee. 

Lycheele (sau Litchi, lici) se asociază de cele mai multe ori cu patchouli rezultând combinații foarte apreciate în parfumerie. Uleiul obținut din patchouli denotă arome de cedru. Patchouli, o altă aromă exotică, provenită din Asia, este folosită cu o frecvență destul de mare în parfumeria modernă. După unii autori, patchouli se regăsește în aproximativ o treime din parfumurile moderne și jumătate din cele pentru bărbați.

Patchouli parfumul hipioților

Planta de patchouli este cunoscută ca fiind cea care stă la baza parfumurilor de modă hipiotă. Aceasta deoarece în subcultura anilor 60-70 și chiar 80, când erau la modă concertele de gen woodstock în Occident, patchouli se folosea pentru a acoperi consumul de marijuana.

Mirosul de parchouli fiind unul pământiu reușea să ascundă destul de bine „mirosul de iarbă”, spun cei care au trăit vremurile acelea. Dealtfel, există și nenumărate îndrumare despre cum să elimini mirosul de marijuana.

Parfum din pruna chinezească

Parfumuri cu lychee au fost create de mai toate marile branduri. Și, probabil se vor mai crea deoarece se constată o cerere crescândă. Trebuie însă remarcată ideea că, așa cum susține Elena Vosnaki în Fragrantica.com, fructele de lici nu pot fi distilate foarte ușor, tocmai datorită cantității mari de apă. Pe cale de consecință, parfumeria modernă, pentru a reda parfumul prunei chinezești folosește elemente de sinteză chimică.

lychee
Lychee, litchi sau lici, altfel spus pruna chinezeasca; Foto De la B.navezSelf-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

Parfumuri cu Lychee

  • The One – Dolce&Gabbana;
  • Emporio Armani Diamonds – Giorgio Armani

Ce sunt însă aceste plante lychee? Să facem o scurtă prezentare, utilă celor ce nu sunt familiarizați cu denumirea, cu mirosul, cu proveniența lor.

Lychee, Litchi sau mai simplu Lici, un fruct al contrastelor

Lici ( Litchi chinensis ) este originar din Asia de sud-est, China…

Arbustul de lici este „vinovatul” pentru o aromă amestecată, asemănătoare cu trandafirul și vanilia la un loc, parcă mai puternic fiind mirosul de trandafir. Fructele de lici mai sunt cunoscute sub denumirea de prune chinezești.

Deosebit de bogate în substanțe nutritive și cu efecte puternice în ceea ce privește creșterea imunității, fructele de lichi au o caracteristică deosebit de interesantă. Deși sunt foarte dulci, au un conținut de doar câteva calorii. Dulci dar fără zaharuri, deci ar putea fi incluse în dieta lor de către persoanele care vor să slăbească. Adevăratul paradoxul constă însă în toxicitatea sâmburelui. Cercetări recente au făcut legătura între encefalite, consumul de fructe de lici (sâmburi) și moartea celor bolnavi. În India, mai ales în zonele rurale unde sărăcia este extremă, fructele de „lychee” sunt considerate a fi responsabile pentru moartea a zeci de copii.