Publicat pe

Eternul parfum de garoafe

parfum garoafe

„Desso Legend” este unul dintre cele mai bune parfumuri de la Jfenzi, un veritabil succes de casă, să-i spunem. În relativ scurta noastră existență, Desso Legend a reușit să devină un clasic. De ce!? Greu de spus, este un parfum care se infiltrează. Mirosul delicat de garoafă reușește să inducă acea solemnitate prețioasă de care avem de atâtea ori nevoie.

Desso Legend de la JFenzi; apă de parfum pentru bărbați

Remarcabil este că garoafa, se pare, revine în atenția publicului. Vorbim despre cumpărătorii din România, ei sunt cei care, în mod inexplicabil, au dat la o parte garoafa. Astăzi, pe nedrept, garoafa, parfumul ei, sunt considerate ori floarea săracului, ori potrivite pentru a obține o senzație de funebru sofisticat.

Palermo – parfum pentru femei având garoafa notă de mijloc

Comunismul și greața de garoafe

Anii din vechea orânduire, cea așa-zis comunistă, deși camarila partidului comunist nega vehement că am fi în comunism, că suntem abia în socialism și că mai avem de parcurs ceva drum până să merităm a fi comuniști, acei ani au reușit să creeze un veritabil paradox. Astfel, într-o perioadă  în care nici nu putea fi vorba de flori de import, dacă voiai să dăruiești o floare, aceea nu putea fi decât garoafa. Ceva trandafiri, ceva zambile…

Ai fi zis că garoafa este floarea națională a României, garoafe peste tot, la nuntă garoafe, la absolvire garoafe, la înmormântare garoafe. Să fie garoafa posesoara unui parfum deosebit? Trebuie să recunoaștem că parfumul acesteia este într-adevăr unul fin, deosebit de elaborat, dar semnificația garoafei este una atât de diversificată încât merită să ne oprim puțin asupra acestei specii.

Peste ani am aflat și care era motivul pentru care găseai garoafe cam peste tot. Nu neapărat pentru delicatețea ei, ci era o cultură foarte rentabilă. Autoritățile n-aveau chef de cheltuit cu delicii pentru populație, astea erau mofturi, ce flori, ce parfum, să muncească oamenii! Să nu le fie distrasă atenția!

Geneză și iubire

Cât de multe sensuri are gestul de a dărui o garoafă, probabil tot atâtea legende sunt și despre geneza garoafei. În prezent sunt aproximativ 50 de specii de garoafe și în jur de 250 de varietăți. Numele garoafei (Dianthus)  a fost dat de greci (botanistul Theophrastus) și înseamnă de fapt florile zeilor. Theophrastus făcea probabil referire la una din vechile legende grecești.

Conform mitologiei grecești, garoafa a apărut din ochii zeiței Diana. Preafrumoasa zeiță s-ar fi îndrăgostit nebunește de un păstor. Dragostea ei era însă neîmplinită, deoarece păstorul ignora cu desăvârșire pasiunea acesteia. De ciudă, de nervi, de durere, Diana și-a scos ochii și i-a aruncat în urma ciobanului. Pe acel loc ar fi apărut primele garoafe.

Creștinii spun că garoafa a apărut din lacrimile Fecioarei Maria. Aceasta mergea în urma lui Isus pe drumul spre Golgota, locul răstignirii. În locurile unde au căzut lacrimile Fecioarei au crescut garoafe.

Sensurile unui parfum delicat

Esentialul de garoafe este scump. Marea majoritate a culturilor de garoafe de astăzi au mai mult scop decorativ. Cele mai selecte sunt în Franța. Puteți încerca un parfum de la Caron, respectiv Bellodgia.

Și revendind la sensul unei garoafe, primul dintre acestea este dat de solemnitate. Așa cum am spus, fiind floarea zeilor, garoafa este folosită la confecționarea de coroane. Floarea zeilor dă parfumul festivităților. De o delicatețe și solemnitate deosebită.

În China garoafa este floare celor ce se căsătoresc. La englezi înseamnă ori dragoste profundă, ori admirație, în funcție de adâncimea roșului. Portughezii definesc cu garoafa revoluția, în amintirea timpului când au ieșit de sub dictatură.

Slovenii au garoafa drept floare națională.

Să spunem că are și un sens mai oficial. Statul american Ohio a pus floarea de garoafă pe drapel, în amintirea președintelui McKinley care avea mereu una la rever. Acesta a fost asasinat în 1901. Iar în Europa centrală garoafa este și simbol al forțelor de stânga, muncitorii etalând-o la sărbători și mitinguri.