Parfumurile de la granița sexualității
octombrie 29, 2019Parfumuri Goutal și plictisitoare lor istorie
noiembrie 21, 2019Există anumite parfumuri deosebit de scumpe, așa cum vă spuneam într-unul din articolele noastre anterioare, referindu-ne la cele obținute din secreții de balenă. În „Parfumul de ambră gri și puterea seducției” vă relatam despre cât de greu se găsește ambra gri, ceea ce justifică prețul exorbitant. Acum vom spune câteva cuvinte despre civet, un alt gen de parfum, obținut din secrețiile unui mic mamifer african.
Parfumul „de civet” provine îndeobște din Africa. Dealtfel este menționat încă din secolul X în scrierile istoricului arab al-Masudi. Acesta spunea însă despre „civet” că este o mirodenie. Peobabil însă că parfumul de civet s-a prelucrat din vremuri antice.
→ Parfumuri pentru femei de la JFenzi
Civetul, origine și valoare
În primul rând ar trebui spus că civetul este un mic mamifer din familia „viverridae”. Un carnivor de talie mică și alungită, asemănător oarecum cu o pisică, de culoare brună-neagră cu pete și dungi alb, cenușii, gălbui. Compoziția geometrică și dispunerea dungilor este unică entru fiecare animal. Deși este caracterizat a fi carnivor, el duce o viață adesea de omnivor, consumă și ierburi. (Vezi 30 de lucruri despre civetul african)
Civetul african trăiește în principal în Africa subsahariană, la sudul deșertului, pădurea ecuatorială și tropicală și ajungând până în Africa de Sud. Civetul produce o substanță gălbuie folosită de acesta pentru a-și marca teritoriul. Secreția este localizată în zona perianală și în stare brută are un puternic miros de fecale. Însă se folosește în prporție diluată și are scop de a fixa mirosurile din compoziția parfumurilor moderne.
Industria cosmetică folosește însă din ce în ce mai puțin civetul în starea sa naturală. Poate nu neapărat din cauza prețului pe flacon de parfum final, cât mai ales din rațiuni ecologice. Parfumul obținut din civet nu este la nivelul ambrei gri, ne referim la preț, dar tendința este de creștere. Totuși, dacă presiunile activiștilor pentru drepturile animalelor vor da roade, exploatarea civetului va fi stopată.
Recoltarea este un proces dureros
Există câteva relatări despre modul în care se recoltează ceea ce numim în mod obișnuit civet, unii spun chiar mosc. (A nu se confunda cu moscul din Nepal! Cu clasiculparfum de mosc, între acestea fiind asemănări doar de principiu.) Toate însă spun despre chinul la care sunt supuse aceste animale.
În general sunt crescute în captivitate în cuști de lemn. Dimesiunile unei cuști sunt relativ puțin mai mari decât animalul propriu-zis, maxim doi metri lungime. Ținând cont de stilul natural de viață, agile, nocturne și care au nevoie de spațiu, acestea sunt supuse unor chinuri îngrozitoare.
Se spune că nu rezistă mai mult de șase luni în captivitate. Cele mai mari producătoare de civet sunt și cele mai sărace din Africa. Etipoia, Nigeria, Sudan de exemplu, care vor fi greu de convins să renunțe la exploatarea civetului. Dar se fac eforturi.
Recoltarea secreției se face prin răzuirea glandelor din zona perianală, ceea ce sigur nu este plăcut. Se obțin cam 5 grame la trei zile. Un kilogram de secreție de civet, care în contact cu aerul devine de consistența unei pomade, se vinde cu prețuri ce ajung pe la câteva mii de dolari.
Astăzi, civetina este compusul chimic de sinteză care va înlocui treptat civetul de origine animală. Este o luptă pe care o dau din ce în ce mai puternic organizațiiile de protecție a animalelor.
Parfumuri cu civet renumite:
- Shalimar de la Guerlain
- Halston for Women (Lancome)
- Magie Noire (Lancome)
- Schocking (Sciaparelli)
Shalimar, parfumul cel mai vândut din toate timpurile
Se spune că cel mai cunoscut parfum din lume este Chanel 5, dar cel mai vândut ar fi Shalimar. Probabil că afirmațiile nu sunt foarte departe de adevăr. Shalimar a fost creat de renumita Casă Guerlain în anul 1925 și de atunci se vinde neîncetat. Jacques Guerlain a reușit să pună în circulație una dintre cele mai reușite rețete din toate timpurile.
Parfumierul francez s-a inspirat după o celebră poveste de dragoste din India. Sau, cel puțin, a dorit ca prin acest parfum să transmită mesajul perenității iubirii. Guerlain a dorit să imprime acestui parfum amintirea poveștii dintre Shah Jahan și Mumtaz Mahal. La moartea cunoscutei prințese persane, cea în amintirea căreia s-a ridicat Taj Mahalul, ea i-a cerut soțului ei, împăratul, să-și continue viața tocmai în amintirea memoriei ei.
Shalimar este numele grădinilor din Lahore (Pakistan) pe care le iubea prințesa Mahal. Au fost construite de împărat pentru soția sa, el încercând să-i arate cât de mult ține la ea.
Descrierea parfumului
Este un parfum care inspiră multă senzualitate și ca atare este destinat celor care vor să seducă, vor să se facă plăcuți. Sugerează iubirea și voluptatea și poate fi purtat și de bărbații mai îndrăzneți. În fine, este un parfum senzațional, ca dovadă faptul că a rezistat atât timp, fiind vândut practic în aceeași compoziție. Cu excepțiile firești ale înclocuirii materiei prime animale cu elementele de sinteză.
Shalimar are note de citrice, respectiv lămâie, mandarine, bergamotă, apoi cedru. Acestea sunt notele de vârf care deschid parfumul și-ți atrag imediat atenția. Notele de mijloc, ce se simt după 50-60 de minute, sunt iasomie, trandafir, boabe de tonka și paciuli. Ultimele sunt notele animalice. Acvestea durează cel mai jult și fac din Shalimar parfumul fără egal. Adică civet, mosc, balsam de Peru și ambră gri. Trebuie să recunoaștem, notele animalice, într-o rețetă știută doar de cei de la Casa Guerlain, sunt într-adevăr animalice.
Parfumul nu este unul ce se poartă la ăiață, cu ținuta casual. Este nevoie de un mediu special, de o îmbrăcăminte aleasă și de un eveniment la care să-l porți. Parfumul Shalimar este una din minunile lumii în ceea ce privește desfătarea simțurilor olfactive.
Diferența față de chivetul Kopi Luwak
Trebuie să fiți atenți să nu confundați civetul african cu cel asiatic (de palmier), care crește în Filipine, Sumatra, Indonezia și chiar India. Între cele două animale, apropiate ca specie, există totuși o diferență esențială. Civetul de palmier este producătorul celei mai scumpe cafele din lume.
Boabele de cafea ingurgitate de civetul de palmier sunt doar în parte digerate. Apoi, ele sunt recoltate din excremente, spălate și uscate și folosite pentru prepararea cfelei. este cea mai scumpă cafea din lume. Cea mai aromată, are un parfum unic și foarte scump. 30 de dolari o ceșcuță de cafea… pare cam scump multora!
Asemeni civetului african, cel care produce materia primă pentru acele parfumuri despre care am spus mai sus, și civetul de palmier are o viață infernală. Este ținut în cuști și hrănit aproape exclusiv cu boabe de cafea.
Civetul de palmier, pe numele științific de „Parodoxurus hermaphroditus”, produce cea mai parfumată cafea cu prețul vieții sale. Nici el nu rezistă în captivitate mai mult decât câteva luni.
După cum se vede, industria cosmetică exclusivistă este una care aduce cele mai mari pagube vieții naturale. Este momentul să reflectați de ce sunt unele parfumuri atât de scumpe și dacă merită să vă adcueți contribuția la dispariția speciilor. Sau, mai bine, cumpărați un parfum care are o rețetă cu elemente de sinteză.