Cucerește sexul opus. Rețetă unică…
mai 20, 2019Parfumuri recomadate de JFenzi în 2019
iunie 18, 2019Vă spuneam în articolul nostru „Parfum, parfumier, cum te califici…” că puteți obține o diplomă de parfumier de la Grasse. Adică din Capitala Mondială a parfumurilor. Cea mai ieftină variantă ar fi aproape de 2000 de euro. Ce înseamnă asta? Că dacă vă interesează să deveniți parfumier nici nu vă trebuie foarte mulți bani. În fond, ce înseamnă 2000 de euro!? Dacă vreți să obțineți această calificare, banii ăștia nu sunt decât un mizilic.
Vă dați însă seama că veți dobândi cunoștințe de exact 2000 de euro, doar nu credeți că veți ajunge un Edison al parfumurilor…
Și totuși, să ai o diplomă de parfumier, în România, dacă ai tupeu, ar putea da altora senzația că ești un munte de înțelepciune. Dar, în fond, este o laudă goală, un fel de spoială, căci nu vei ajunge un parfumier adevărat niciodată. Dacă aveți puțină determinare veți putea să-i dibuiți și singuri pe posesorii de astfel de diplome.
Cum spuneam, la Grasse, există chiar și o mică industrie de diplome în acest sens…
Când un parfum îți schimbă viața
O să vă povestim puțin despre cei care fac școala adevărată, de cei pentru care un parfum bun se obține după multă muncă și după mult studiu. De exemplu Alexander Lee, unul din „nasurile” la modă sau pe val sau copil minune, cum doriți dvs să-i spuneți. Din biografia părinților, locul nașterii sau educația primită, nimic nu prevestea că Alex Lee va fi un parfumier adevărat.
Părinții lui aveau studii tehnice de informatică, amândoi proveneau din Asia îndepărtată, mama din Taiwan și tatăl din Singapore. Emigranți în America, în California, la Silicon Valley, nimic nu prevestea un viitor parfumier. De fapt Alexander a fost crescut să fie medic. Asta doreau părinții, astfel de școli i-au fost sugerate și chiar le-a urmat. Până într-o zi…
Cherchez la femme
„Eram obsedat de mirosul fetelor. Îmi amintesc că de mic copil îmi plăcea să ma apropii de ele, să le miros părul. Eram cum s-ar spune un fel de discipol nevăzut al lui Jean-Baptiste Grenouille, mă apropiam de fete și le miroseam șamponul, parfumul, eram obsedat de toate astea, cam la fel ca Grenouille doar că eu n-am ucis pe nimeni și nici nu voi face asta. Nu-mi dau seama de ce, dar eu și nimeni din familia mea sau colegii mei nu am avut de-a face cu ceva legat de parfumurinu am crescut văzând filme documentare despre parfumuri. Cum am spus, activitatea mea școlară era focusată pe altceva, pe o posibilă carieră în medicină…”
(Despre Jean-Baptiste Grenouille, cine era și popularitatea lui în articolul nostru Parfumuri, somnifere și crime în serie)
Primul contact cu lumea adevărată a parfumurilor a fost lectura unui articol din „The New Yorker”, era vorba despre cum s-a făcut parfumul Une jardin sur le Nil pentru Hermes. A realizat câtă știință este în a crea un parfum, câtă pasiune și umanitate în același timp. Tânărul Alexander Lee a decis să plece din California, a înțeles că el trebuie să facă altceva. Părinții nu s-au opus, fiecare dintre ei înțelegând ce înseamnă o chemare, altundeva și să faci altceva…
Așadar, expresia aceasta „cherchez la femme” este sursa de inspirație a unor cariere. Este un motto nu doar pentru pictori sau muzicieni. A crea un parfum este o artă. Poate puțin efemeră dar care-ți poate aduce încântare, faimă și bani.
Visul american versus visul franțuzesc
Când avea numai 21 de ani, în 2007, Alex Lee a decis să plece din California. Adică adolescenții din lumea-ntreagă visează să lucreze în Silicon Valley și el, fiu de emigranți informaticieni, pleacă spre altceva. O chestie de neînțeles, ar zice unii…
Se spune că oamenii îndrăzneți sunt ocrotiți și de noroc. Poate. Dar cei care au succes nu sunt doar norocoși, sunt și muncitori. Ori într-o lume a valorilor normale, absolut diferită de cea din România, unde impostura este cuvânt de ordine, să crezi în ceva îți poate aduce succesul. Să vedem…
Revenind la Alexander Lee, tânărul acesta a făcut ceea ce nouă ni se pare de neînțeles. Educat pentru a urma o facultate de medicină, el a plecat la Lyon unde a stat un an de zile ca să învețe limba franceză. Ceva remarcabil. Un asiatic, vorbitor de limba engleză, să înceapă cu limba lui Voltaire doar pentru a intra în branșa celor care fac parfumuri.
Apoi, restul este doar muncă și succes. Pe scurt, urmăriți educația lui Alex și veți înțelege cu cine aveți de-a face:
- Universitatea din San Diego, California;
- Institutul de parfumerie din Grasse unde nu a stat o săptămână precum parfumierii din România…
- ISIPCA Versailles adică Institutul de cosmetice și parfumuri
- MANE Perfumery School (la Le Bar-sour-Loup, New York, Paris) aceasta din urmă fiind, dacă vreți o comparație, ceva asemănător cu școala de fotbal FC Barcelona…
Acum, Alexander Lee locuiește la Paris, este implicat în industria parfumurilor, are ceea ce și-a dorit. Întrebat care este cel mai frumos moment din viața lui, Alex a indicat momentul când a fost sunat de Christine Nagel și aceasta i=a transmis că-l acceptă ca student al ei. Adică, pentru a înțelege importanța momentului, este ca și cum un tânăr sculptor ar fi invitat să lucreze alături de Michelangelo, presupunând că acesta ar fi contemporan cu noi.
Cam atât despre valorile unui profesionist adevărat.