Cum se cumpără un parfum. Ghid practic
decembrie 22, 2018Parfum bun și vinuri scumpe
ianuarie 12, 2019Cine vă oferă un parfum Kyphi spunând că este original, că este preparat după o veche rețetă egipteană, veche de nu știu câte mii de ani… să nu credeți! Parfumul Kyphi este într-adevăr ceva vechi, din Egipt, dar atât. Ce se vinde astăzi sub acest nume este doar ceva comercial, nu are nicio legătură cu realitatea istorică. Pentru că nimeni nu știe exact ce este un kyphi.
Pentru a preveni impostura și o anume concurență neloială, să coborâm așadar puțin în adâncurile istoriei. Vom dezvolta puțin subiectul parfumurilor Kyphi, subiect atins în articolul nostru Parfum și istorie. Egiptul și institutele sale.
Cel mai vechi parfum a fost tămâia
Foarte posibil ca aromele de plante sau rășini parfumate să fi fost folosite de egipteni în primul rând pentru a face mai suportabil mirosul jertfelor. Pentru a ușura procesul de îmbălsămare și mumificare. Abia apoi să fi avut rol de a îmbuna zeii, oferindu-le mirosuri deosebite. Căci, până la urmă, preoții egipteni erau și ei oameni și de ce n-ar sta în miros de parfum de iasomie decât de cadavre arse sau corpuri care se descompun.
Credem că așa s-au inventat parfumurile. În primul rând din necesitate, nu neapărat să placă zeilor pe care totuși nu i-a văzut nimeni cum arată, darmite să le testezi preferințele olfactive! Revenind la un ton mai serios, să-ncercăm a reproduce, acum, la mii de ani după ce s-a făcut prima oară un parfum Kyphi pare așadar o misiune cvasi-imposibilă. Când, cum și din ce s-a preparat un Kyphi are o mare doză de incertitudine.
Kyphi în limbajul comun din antichitate era de fapt o tămâie care se fabrica din câteva ingrediente adăugate într-o succesiune bine stabilită. La ora actuală nu se cunoaște compoziția exactă a unui kyphi, există mari discuții în legătură cu acest subiect.
Istorie și surse
Informațiile provenite din antichitate în legătură cu prepararea kyphi-ului sunt fragmentate, incomplete, contradictorii. Plutarh menționează chiar despre un preot egiptean pe nume Manetho care prin 300 îHr ar fi scris un tratat complet despre cum se prepară amestecul parfumat kyphi. Din păcate, nu există nicio informație despre existența acestei lucrări, foarte posbil să nu se fi păstrat niciun exemplar.
Unii istorici spun despre kyphi că ar conține 10 ingrediente, alții 15 sau 16, nimic nu este foarte clar în acest sens. Varianta cu 16 elemente ar putea fi plauzibilă ținând cont că 16 este o cifră magică pentru vechii egipteni. Printre elementele comune asupra cărora sunt de acord toate sursele de informare (Plutarh, Dioscorides, Galen, surse egiptene) ar fi miere, vin, stafide, ienupăr, smirnă. Există însă probleme la identificarea botanică a unor ingrediente.
În unele temple egiptene există câteva scene unde se explică prepararea parfumurilor. La Edfu s-ar fi păstrat chiar și o cameră a parfumurilor.
Începutul aromaterapiei
Produsul final erau niște biluțe de tămâie care se așezau pe cărbuni încinși și astfel, arzând se degajau mirosurile atât de plăcute. Bilele de kyphi ar putea fi trecute ca precursoarele aromaterapiei. Căci un parfum degajat de kyphi ar fi avut calități terapeutice.
Astmul bronșic este una din primele boli tratate cu acest parfum, conform lui Hipocrat care scria pe acest subiect în jurul anulkui 450 îHr.
În 200 îHr se considera că boala astmului bronșic se datorează firii mai emotive a persoanelor, se spunea că este boala emoțiilor. Abia în a doua jumătate a secolului XIX medicina modernă a renunțat la tratamentul cu parfum de kyphi.
Concluzie
Un parfum kyphi este practic imposibil de reconstituit acum. Motivele au fost expuse mai sus. Dar, din punct de vedere comercial, numele de kyphi este absolut valabil. La urma urmei, câți copii nu au fost botezați după numele lui Maradona și ei nici măcar nu joacă fotbal.
Tot astfel sunt folosite și alte nume de parfumuri și arome egiptene pentru a vinde mai bine un produs. În logica pe care v-am expus-o, credeți cumva că Hatshepsut este un parfum cu care și-a dat regina egipteană pe la 1480 îHr? Departe de adevăr, este cam la fel cum a fost cazul kyphi…